TRIXIE Kommunikáció víz alatt

Kommunikáció víz alatt

A víz alatti élet magas követelményeket támaszt az akvárium lakóinak érzékszerveivel szemben. A legújabb kutatások kimutatták, hogy pl . A halak szaglószaga és ízérzete rendkívül érzékeny . Ez jó dolog, mivel a halaknak nemcsak a navigáláshoz, hanem a víz alatti kommunikációhoz is szükségük van rájuk.

"Közvetlenül az orrlyukak mögött a halaknak olyan szagú hagymájuk van, amelybe állandó víz áramlik a környezetükből" - magyarázza Dr. Gabriele Gerlach, a biodiverzitás és az állatok evolúciójának professzora az Oldenburgi Egyetemen (Németország). "A szaglószervet négyzetcentiméterenként több mint egymillió idegvég veszi körül. Ennek köszönhetően a halak még olyan illatokat is képesek érzékelni, amelyek csak alacsony homeopátiás koncentrációban vannak jelen a vízben."

Finom szaglásuk sok szempontból hasznos az úszó halak számára: "Egyrészt az illatok tájékoztatják a halakat a környezetükről .Ezen túlmenően vizeletkibocsátás útján kommunikálnak , vagyis illatokat juttatnak a vízbe. Például a hímek meg tudják mondani, hogy van-e a közelben párosodásra kész nőstény. Ha ez a helyzet, akkor céltudatosan fröccsentik a vizeletet a nőstény irányába, hogy felhívják magukra a figyelmet mint potenciális partnereket. A szag révén a halak meg tudják mondani, hogy ki tartozik ugyanahhoz a családhoz. Lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy családjuknál maradjanak. Az ivarérett halak nem párosodnak testvéreikkel.

A halaknak azonban nemcsak kiváló a szaglásuk. Kóstolhatnak is."Ízlésük nem korlátozódik a szájra" - magyarázza Dr. Gerlach. "A harcsa ízlelőbimbói például a jól látható súlyzókon vannak, és eloszlanak az egész bőrön." Más halak az ízüket az uszonyuk meghosszabbításának segítségével érzékelik. A szaglószervhez hasonlóan az ízlelő szerv is képes érzékelni a molekulák minimális koncentrációját. Például a halak már elég messzire megkóstolhatják az ételüket, majd célirányosan haladhatnak a helyes irányba.

Forrás: IVH (Német Kisállat-ellátási Ipartestület)