TRIXIE Tavaszi tisztítás a fészekdobozok számára

Tavaszi tisztítás a fészekdobozok számára

Az ember által készített fészekdobozok hasznosak ott, ahol nincsenek természetes barlangok, nincsenek régi és korhadt fák, vagy nincsenek megfelelő mélyedések az épületeken.


Nem csak az énekesmadarak használnak fészkelődobozokat fészkeléshez vagy télen meleg menedékhelyként - néha mogyorófélék vagy faegerek, sőt egy kövér dormouse is használja télen. Ezért kopogtat, mielőtt megkezdi a tisztítást. Ez figyelmezteti az esetleges téli vendégeket, és van idejük elhagyni menedékhelyüket. Ezen felül néhány napig figyelnie kell a fészket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek korai jelöltek a fészkelésre.

A tényleges tisztításhoz távolítson el minden régi fészekanyagot és adjon száraz ecsetet a doboznak. Ha úgy érzi, hogy túl sok parazita van benne, öblítse le vízzel vagy szódalúggal. Ne használjon fertőtlenítőszereket vagy más vegyszereket a madarak csalásához. Könnyedén elkészítheti a fészekdobozokat


Nemcsak szórakoztató, hanem kiváló módja annak, hogy a gyerekeket és a tizenéveket megismerjék az állatokkal és az életmódjukkal. Telt és „lefoglalt” fészekszekrényre csak akkor lehet számítani, ha kertje összhangban van a természettel, és a madarak elegendő táplálékot találnak ott.