TRIXIE Nyakörv vagy hám?

Nyakörv vagy hám?

Gyakran a kutyatulajdonosok felteszik maguknak a kérdést: A nyakörv vagy a hám alkalmasabb-e a kutyám vagy kiskutyám számára? Erre a kérdésre nincs általános válasz - mindkét terméknek megvannak az előnyei és hátrányai.

A gallér
A nyakörvet gyakran kellemesebb viselet a kutya számára, és könnyebben fel- és leveheti a kezelő számára. Kisebb a kockázata annak, hogy a kutya megsérül, ha szabadon szaladgál, más kutyákkal játszik, vagy nyakörvvel megragad valamit.

A hám
A hám kíméli az izmokat, a gerincet, a gégét, a pajzsmirigyet és a légcsövet. A kutya pórázra húzása vagy hirtelen rángatás okozta nyomás sokkal egyenletesebben oszlik el. Ezért a hám jó választás, különösen olyan kölyökkutyák számára, akiket még nem tanítottak ki mindennapi viselkedésre és póráz követésére.

Kutyával végzett sporttevékenységeknél, például kerékpározás, kocogás stb. Ugyanez mondható el a pórázok vagy visszahúzható pórázok használatáról. Ezeket mindig hevederrel együtt kell használni, hogy elkerüljék a nyaki csigolyák sérüléseit a vontatók.

A megfelelő illeszkedés
Minden hevedernél fontos a megfelelő illesztés. A nem megfelelően illeszkedő hám egészségügyi problémákhoz vezethet, akárcsak a rosszul használt gallér. Ez minden hevederre vonatkozik, a norvég hevederektől, a túra hevederektől, az elektromos hámoktól a H hevederekig.

Mindig jó, ha a kutya mindkét termékhez hozzászokott. Váratlanul felmerülhetnek olyan helyzetek, amelyek átmenetileg szükségessé teszik az egyik vagy másik alkalmazását, például sérülések. Ekkor a kutya kevésbé érzi a stresszt, ha megismerkedik mindkettővel.
A mellkas kerületének mérése után a kábelköteget fel kell szerelni, figyelembe véve az alábbi szempontokat:

a vállaknak és az elülső lábaknak szabadon kell mozogniuk
a haspánt a bordaíven ül (hagyjon legalább 2-3 ujjnyi szélességet a hónalj és a heveder között, nagyobb méretnél inkább)
a mellkaspánt a mellcsonton ül