TRIXIE Egészséges tavaszi kezdet!

Egészséges tavaszi kezdet!

Az idő melegebb, a napok egyre hosszabbak, és ugyanúgy, mint mi emberek, a tengerimalacok is ki akarnak szállni, és a szabadban élvezhetik az első napsugarakat. De függetlenül attól, hogy bent tartják-e őket, vagy kemény, egész éves szabadtéri ketreclakók-e: A megfelelő táplálkozás létfontosságú a tavasz jó egészségnek indulásához.

"A C-vitamin elegendő bevitele kulcsfontosságú, mivel a tengerimalacok önmagukban nem képesek előállítani ezt a vitamint" - mondja Esther Schmidt, számtalan nyúl- és tengerimalac-kézikönyv szerzője. A C-vitamin-hiány gyakran előfordul ezekben az apró rágcsálókban a hosszú téli hónapok után. "Ez gyengíti az immunrendszert, és súlyos következményekkel járhat" - mondja Schmidt.
Ezért fontos, hogy a menü gazdag C-vitamin hasznos terheket tartalmazzon, például paprikát, kivi gyümölcsöt, brokkolit, sólymot, szárított csalánt és petrezselymet. "A gyümölcsöt és a zöldséget mindig kis adagokban kell kínálni" - mondja a szakember. „Frissnek és ropogósnak kell lennie, és a szennyező anyagok eltávolítása előtt előzetesen alaposan meg kell mosni.

Újra megszokja a zöldet, lépésről lépésre
„Az egész évben a szabadban élő tengerimalacok annyi zöld takarmányt ehetnek, amennyit csak akarnak. Azokat a beltéri tengerimalacokat, amelyeket naponta csak néhány órára engednek szabadba, előbb kis adag zöldtakarmánnyal kell elkészíteni. Ellenkező esetben a kis falók túlságosan megeszik ezt az újdonsült bőséget, és emésztési problémákat szenvednek ”- mondja a szakember. Ezért: Egy maréknyi zöld elegendő egy tengerimalachoz. - Ez lehet néhány pitypang, kőris vagy útifű levél. A tengerimalacoknak naponta körülbelül 30–35 gramm ételre van szükségük, amelyek magvakból, gyümölcsökből és zöldségekből állnak. Az állatkereskedésekben kapható ételkeverékek minden fontos tápanyagot tartalmaznak.


Nem csak tavasszal: A tengerimalacoknak egész évben változatosan kell táplálkozniuk. Ez magában foglalja a kiváló minőségű széna, a zöldtakarmányt, a friss ételeket, az állatkereskedésből származó gyógynövénykeveréket és természetesen a friss vizet minden nap. „Legyen óvatos bizonyos típusú káposztákkal, például lila vagy zöld káposztával vagy hajtásokkal, mivel ezek puffadást okozhatnak. A brokkoli azonban tökéletesen ártalmatlan ”- mondja Schmidt. Az egészséges rágóanyagok, mint az alma- vagy körtefaágak vagy a virágos mogyoró, fontosak a háziállatok egészsége szempontjából.

Forrás: IVH