TRIXIE Tollas társakat keresel?

TRIXIE Tollas társakat keresel?

A döntés megszületett: A madarak lesznek az új háziállatok. De melyik madarak? Érdemes alaposan megvizsgálni a kérdést a tényleges vásárlás előtt. Így a madárbarátok megtalálják azt a madártípust, amely megfelel karakterüknek, elvárásaiknak és a rendelkezésre álló lehetőségeknek.

"Először is figyelembe kell venni a kívánt madár megfelelő méretét" - magyarázza Rainer Niemann biológus, a díszmadarak számára készített számos kézikönyv szerzője. "A madaraknak nemcsak kellően nagy madárházra van szükségük. A helyiségeknek elegendő helyet kell biztosítaniuk a szabad repüléshez is." Ez azt jelenti, hogy a kisebb madarak, például a törpepapagájok, a kanárik vagy az Estrildid pintyek alkalmasabbak a kis és közepes méretű lakásokra.

A madarak többségének erős a hangja, énekelnek vagy hívnak. "A különösen nagy papagájokat meglehetősen zajosnak lehet nevezni" - tudja a szakember. "Ezek közül különösen az afrikai szürke papagájokat és cockatieleket különbözteti meg" zenei tehetségük ". Szeretik a különféle hangok fütyülését és modulálását, alkalmanként egészen szúrósan, miközben a törpepapagájok csendesebben babrálnak magukban." A szomszédok közvetlen közelében élő madárbarátoknak figyelembe kell venniük, hogy mennyire toleránsak a zajok ezeknek a szomszédoknak.

Az ellenőrzőlista fontos pontja a tulajdonos és a madár karaktereinek összehasonlítása. A leendő madártulajdonosoknak mérlegelniük kell, hogy mit várnak el a kölcsönös kapcsolattól."Főleg a madarakat akarják nézni, vagy együtt énekelni? Akkor a legalkalmasabbak az olyan kis madarak, mint az Estrildid pintyek vagy a kanárik" - jegyzi meg Niemann. "A kisebb típusú madarak a fejünket vagy a vállunkat is szeretik leszállóhelyként használni."

Ha ezen felül még szorosabb testkontaktust keres a madarával, érdemes kisebb papagájokat és papagájokat keresnie. A pintyekkel szemben a szelíd papagájok nagyon élvezik, ha például a nyakukat megsimogatják. "

A madarak igényeinek és tulajdonságainak különbségei azt mutatják, hogy vásárlás előtt hasznos információkat szerezni a különféle madárfajtákról. "Célszerű alaposabban megnézni a tenyésztőknél vagy más madártulajdonosoknál azt a madártípust is, amelyet választani kíván, anélkül, hogy valóban elkötelezné magát, és bevinné őket az otthonába" - tanácsolja a biológus.

Forrás: Német Kisállat-ellátási Ipartestület IVH