TRIXIE Kalcium- és vitaminellátás hüllők számára

Kalcium- és vitaminellátás hüllők számára

A kalcium-anyagcsere egyensúlyhiánya által okozott csontbetegségek a hüllőknél az étrenddel összefüggő leggyakoribb betegségek közé tartoznak.

Ahhoz, hogy hüllőit ásványi anyagokkal látja el, nem csak az adag kalciumtartalma a fontos, hanem a táplálék kiegyensúlyozott kalcium- és foszforaránya, valamint elegendő D3-vitamin.

A szervezet kalcium-anyagcseréjének diszfunkcióinak elsődleges oka a hibás ellátás lehet. Másodlagos ok lehet egy szerves betegség (pl. Vese) következménye.

Amikor a kalcium beépül a csontokba, a csontváz erőssé válik.

Ahhoz, hogy a szervezet az élelmiszerből származó kalciumot felhasználhassa, D3-vitamin szükséges. Lehetővé teszi a kalcium felszívódását a bélrendszerből. A D3-vitamin azonban nem áll rendelkezésre elkészített formában az alapvető élelmiszerekben. A vitamin használható formájának létrehozásához UV sugárzás szükséges. Egy adag D3-vitamin-tartalmának szárazanyagban 500 és 1000 NE / kg között kell lennie. A növényevőknél azonban nagyobb az igény.

Az optimális kalciumtartalom az élelmiszerekben 0,5-1,0% szárazanyagban, a foszforé 0,4-0,9%. Nem az ásványi anyagok abszolút mennyisége az élelmiszerekben, hanem a kettő aránya a lényeg. Az optimális kalcium-foszfor arány 1: 1 és 2: 1 között van. Ha egyensúlyhiány van, hormonális reakció indul meg a testben, amely oda vezet, hogy az ásványi anyagokat vagy a szervezetből emésztik, és / vagy eltávolítják a csontokból.A kalcium / foszfor / D3-vitamin hibás ellátása a rachitis klinikai képéhez vezet a fiatal hüllőknél. Ezzel a betegséggel a csontképződés nem teljes. Általában a kezdetben puha csont keményedik a beépített kalcium révén (meszesedés). Rachitis esetén a D3-vitamin és a kalcium hiánya „lágy csontokhoz” vezet. Jellemző tünetek a csontok fokozott meghajlása, amely leginkább a fejben nyilvánul meg (úgynevezett „gumi állkapocs”).

A TRIXIE termékválaszték a vegyületek széles spektrumát kínálja a hüllők és a kétéltűek kalcium- és vitaminellátásához.

A növényevő hüllők számára a vitamin / ásványi anyag komplex összetételében az optimális 2: 1 arányú kalcium-foszfor arányt kínálja.


(Forrás: M.Fehr, L. Sassenburg, P. Zwart: Krankheiten der Heimtiere; Verlag Schlütersche; 6.Aufl. L.Ackermann: Atlas der Reptilienkrankheiten, bede-Verlag; 1.Aufl.)