TRIXIE Amikor a rágcsálók öregszenek

Az idősebb háziállatok élete - amikor a rágcsálók öregszenek


Az egerek, patkányok, hörcsögök, csincsillák és tengerimalacok ugyanúgy öregszenek, mint mi. Akkor egyes rágcsálók számára kihívássá válhat felmászni a szeretett hegymászó köteleken vagy rudakon. Ez az az idő, amikor a ketrecet fel kell szerelni a háziállatok életkorának megfelelően. "A ketrecben lévő különböző szintek elérésének megkönnyítése érdekében telepíthet például fahidakat vagy sétányokat " - mondja Gabriele Linke-Grün, a kisállatok szakértője és az útikönyv szerzője. „A ketrecben mindennek könnyen elérhető helyen kell lennie. Rendkívül fontos, hogy a háziállatok könnyedén elérjék az etetőtálakat, az ivóvizet és az alvóhelyeket.
Ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy a palackokat és a szénakazlakat tegye alacsonyabbra, hogy kedvenceinek ne kelljen nyújtózkodniuk ahhoz, hogy elérjék őket, mivel ez idősebb háziállatok számára egyre nehezebbé válik. A rágcsálók szerelmeseinek, akik megváltoztatják idősebb háziállataik ketrecét, meg kell bizonyosodniuk arról, hogy nem változtatják-e folyamatosan a dolgokat, vagy nem tesznek túl sokat a ketrecbe. "Ez extra stresszt jelent a háziállatok számára" - mondja a szakember.

Ennek ellenére - az idősebb rágcsálók mozgékonyságának mottója nem túl sok, de ugyanúgy nem is kevés. "Ez azt jelenti, hogy a háziállatoknak időről időre felajánlani kell valami újat, hogy felfedezzék őket, mivel az idősebb, még mozgékony háziállatok szeretnek tanulni és aktívak maradnak" - mondja Linke-Grün. Az állattartók visszahozhatnak sétájukról, és a házba elhelyezhetnek egy gyümölcsfa ágátrügyekkel és virágokkal például felfedezéshez és falatozáshoz, vagy kínáljon egy tál mohát.


További vitaminok idősebb háziállatok
számára Aktív tevékenysége mellett idősebb kedvenceinknek elegendő vitamin- és ásványianyag-szükségletre van szükségük. A friss gyümölcs, zöldség és gyógynövény kielégíti ezeket az igényeket. "A szaküzletekben vagy az állatorvosnál található táplálék-kiegészítők és több vitamint tartalmazó cseppek is ajánlhatók" - mondja szakértőnk. Mivel az idősebb háziállatok idővel gyengébb immunrendszert fejlesztenek ki, különösen hajlamosak a paraziták megszerzésére. Ezért Linke-Grün szerint a ketrecet nagyon tisztán kell tartani.

Néhány tengerimalac, egér, patkány vagy csincsilla kevésbé aktívvá válik, mint mi. Inkább a hangulatos és meleg környezetet kedvelik. "Az igazán vadakból olyan cuki lények válhatnak, amelyek nagyon élvezik, ha a tulajdonosok megölelik őket" - magyarázza szakértőnk.

Forrás: IVH (Német Kisállat-ellátási Ipartestület)