TRIXIE Megfelelő tartási hely a hörcsögök számára:

Aktív éjszakához tágas lakást keres egyedülállók számára?

A mozgás az alapkövetelmény az aranyhörcsögök számára. A vadonban élő hörcsögök több kilométert tesznek meg éjszakai táplálékkeresésük során. Az emberek gondozásával a kis éjszakai állatok csak akkor érzik magukat igazán boldognak, ha kielégíthetik mozgás iránti késztetésüket, és más természetes viselkedési mintákat is gyakorolhatnak.

A hörcsögök számára megfelelő otthon alapvető követelménye a ház megfelelő mérete. "Bár az aranyhörcsögök és a törpehörcsögök nagyon kicsik, sok helyre van szükségük. Legalább 120 x 80 centiméter" - mondja el nekünk Claudia Toll, a hörcsög útmutatóinak szerzője. A hörcsög igényeinek megfelelő és változatosságot kínáló felszerelés egyaránt fontos. A következő felszerelés nem hiányozhat egyetlen hörcsögházból sem:


Hörcsögkerék - A hörcsögök szeretik a futó kerekeket, mivel lehetőséget nyújtanak a kiterjedt mozgásra. Törpe hörcsög esetében legalább 20-25 centiméter, aranyhörcsögnél 30 centiméter átmérőjű. Fontos az is, hogy a kerék szilárd futófelülettel rendelkezzen, és hogy a tengely oldalán zárva legyen. Ellenkező esetben az állat csapdába eshet és megsérülhet.

Az alom - az aranyhörcsögök a földalatti alagutak, étkezőkamrák és alvókamrák építésének szakemberei. Ott töltik a napjuk nagy részét. "A hörcsögtulajdonosoknak az egész alom mélységét legalább 25 centiméter mélységben kell kínálniuk" - mondja Toll. "Az alomnak a lehető legpormentesebbnek kell lennie. Az alagutak építéséhez a nagyobb stabilitás érdekében széna hozzáadható." Fontos: A házban lévő berendezéseket meg kell védeni az ásás ellen, ez azt jelenti, hogy biztonságos talajra kell helyezni, hogy a kis ásók véletlenül ne tudják lehozni.

Hálókamra - a hörcsögök előszeretettel rendeznek helyiségeket különböző tevékenységekhez, például alvókamrát és étkezőkamrát. Ezért a több szobás házak ideálisak számukra. A kivehető tető hasznos, mivel lehetővé teszi az állattartók számára a ház takarítását anélkül, hogy tönkretennék a belső szerkezeteket. Ugyanolyan fontos a nagy bejárat, amely lehetővé teszi, hogy az állat teljes arccsákokkal be- vagy kijusson kárt ok nélkül. A hörcsög WC nem csak a tisztítást könnyíti meg, a hörcsögök is szeretik használni. "Egyszerűen töltsön meg egy kis kerámiából vagy üvegből készült edényt csincsilla homokkal, és helyezze a kamra egyik sarkába erre a célra" - tanácsolja Toll.

Homokfürdő - Egy hörcsög sem nélkülözheti homokfürdőt. A különböző típusú hörcsögök azonban eltérő preferenciákkal rendelkeznek. Az arany hörcsögök inkább egy mély homokterületet választanak, ahol ásni és feldarálni tudják a karmukat. A törpehörcsögök imádják a homokban tekerni, és így tisztítják a bundájukat. A Roborovski törpehörcsögöknek - természetüknél fogva - a sivatagi lakóknak szükségük van különösen tágas homokterületekre, az egész zárt terület legalább harmadára. Alapvető fontosságú, hogy a homokszemek lekerekítettek legyenek, hogy a gyöngéd hörcsög mancsok ne sérüljenek meg.

Forrás: IVH (Német Kisállat-ellátási Ipartestület)