TRIXIE Az infravörös sugárzás hatása és eredményessége a hüllők számára

Az infravörös sugárzás hatása és eredményessége a hüllők számára

A hüllők és a kétéltűek olyan állatok, amelyek testhőmérséklete a környezetük hőmérsékletétől és a nap behatoló infravörös sugárzásától (ektoterm) függ.

A hüllők és a kétéltűek bizonyos fokig képesek viselkedésükkel szabályozni testhőmérsékletüket. A napba költöznek, vagy meleg sziklákon fekszenek. Erre a megemelt hőmérsékletre szükség van pl. Élelmiszer vadászatához vagy fontos emésztési folyamatokhoz.

Mivel a folyamatosan magasabb hőmérséklet magasabb energiafogyasztást eredményezne, a hüllők barlangokba vagy kőzetrésekbe másznak be, hogy csökkentsék testhőmérsékletüket. A testhőmérséklet megváltoztatásának ezt a képességét poiklidothermnek nevezzük.

A hüllők és a kétéltűek szükségleteinek kielégítése érdekében a terráriumban olyan hőforrásnak kell lennie, amely megfelel a tevékenységi körüknek (pl . Hőfény ). Ennek a lámpának a teljesítményének a természetes élőhelyéhez hasonló hőmérsékletet kell biztosítania ahhoz a helyhez, ahol a napon fekszik. Ugyanakkor megfelelő teret kell biztosítani számukra a testhőmérséklet csökkentésére a terráriumban (pl. Egy barlang vagy egy hely, ahol elrejtőzhetnek a levelekben).