TRIXIE Fény díszmadarak számára télen?

Hogyan biztosítsunk elegendő fényt a díszmadarak számára télen?

Sok díszmadár őse földgömbünk déli részeiről származott. Ez azt jelenti, hogy nem csak fűtésre, hanem intenzív közvetlen napfényre is használják őket. Ezért figyelnünk kell arra, hogy a papagájok, papagájok és hasonlók elegendő fényhez jussanak, hogy egészségesek maradjanak otthonunkban élve.

"A madarak organizmusainak elegendő fényre van szükségük" - magyarázza Dominik Fischer, a Giesseni Egyetem madarak, hüllők, kétéltűek és halak állatorvosi kórházának állatorvosa. "A napfényből például D-vitamint képeznek." Az elégtelen fény káros lehet tollas barátaink számára. Általános szabály, hogy a madárketrecnek a lehető legtöbb fényű helyre van szüksége.

A sötét és borongós téli szezonban a madárbarátok tehetnek valami jót a madarakért, ha a fény óráit a madarak természetes élőhelyén lévő nappali órákhoz igazítják. "Télen is sok díszmadárnak nyolc-tizenkét óra erős fényre van szüksége az egészség megőrzéséhez" - magyarázza az állatorvos. A madártulajdonosok ideális esetben olyan lámpát használhatnak, amely utánozza a természetes napsugárzás spektrumát, így az UV-sugarakat sugároz a látható fénysugarakkal együtt. "Sok madár láthatja ezeket a sugarakat, és sok anyagcsere-folyamatuk szempontjából relevánsak" - teszi hozzá Fischer.

Ma vannak különböző modellek és minták különleges madár lámpákkisállat üzletekben kapható Csak azokat a lámpákat szabad használni, amelyeket kifejezetten madarak számára terveztek, mivel a madarak a fény frekvenciáit tőlünk eltérően érzékelik. A villódzó fény számukra teljesen alkalmatlan. Azonban annak eldöntése, hogy melyik lámpa a legmegfelelőbb ahhoz a helyiséghez, ahol a madarak vannak, nagyban függ a szoba méretétől és minden más fényforrástól. Az érdeklődő madártulajdonosok hozzáértő személyzetet találhatnak és alapos tanácsokat kaphatnak az állatkereskedésekben.

Forrás: IVH (Német Kisállat-ellátási Ipartestület)