TRIXIE Egyáltalán nem hajmeresztő

Szőrös idők a tengerimalac-ketrecben?

Vagy másképp fogalmazva: a tengerimalac a szokásosnál több szőrt veszít? Nem kell aggódni: ez tavasszal és ősszel teljesen normális, mert ezek a vedlések.

"A rövid szőrű és rozetta tengerimalacok bundáit nagyon könnyű ápolni" - mondja Angela Beck, számos kisállat-útikönyv szerzője. Rendszerint ápolják magukat, és nincs szükségük segítségre. A vedlés idején azonban ezeknek a tengerimalac fajtáknak segítséget kell kapniuk. Ősszel a nyári kabátot vetik, helyén a vastagabb téli kabát nő. A kora őszig a szabadban élő háziállatoknál a vedlési időszak jobban észrevehető, mint az egész évben zárt térben, viszonylag állandó hőmérsékleten tartott háziállatoknál. "A vedlés során az elhalt szőr hetente egyszer eltávolítható, plpuha, természetes hajkefe vagy ugrott kesztyű . "- magyarázza Beck. A

hosszú szőrű tengerimalacokat először széles fésűvel kell finoman átfésülni, majd meg kell ecsetelni, és ezt egész évben." Így megelőzhető a kusza , és a paraziták nem tudnak észrevétlenül megfogni " , "Folytatja Beck." Az összegabalyodott hajat óvatosan szabaddá teszik, vagy ha szükséges, hosszában levágják a haj mentén. Ehhez használjon lekerekített hegyű ollót. A szennyeződéseket nedves ruhával lehet eltávolítani. "Gyakran tanácsos lerövidíteni a bundát . Ez megakadályozza a szennyeződéseket és a szövődményeket a farnál, valamint a nyáron a túlmelegedést is." Ezek a szempontok annál is fontosabbak, mivel a tengerimalacok nem szeretik megérinteni. A szőrápolás nem semmi, amit élveznek "- javasolja a szerző.


A legtöbb tengerimalac szereti, ha ecsetelik. Ez olyan, mint egy masszázs. A prémgondozás rövid wellness-programgá alakul, ha a rágcsálókat meleg törölközőre helyezik az öledben vagy az asztalon az eljáráshoz.

Ha örülnek a szőrápolásnak, akkor egész évben rövid szőrű vagy rozetta tengerimalacokat is ecsetelhet, természetesen azért, hogy valami jót tegyen nekik.

Forrás: Német Kisállat-ellátási Ipartestület (IVH)